Šahte za vodomere delimo na:

  • Šahte bez termoizolacije.
  • Šahte sa izolacijom(oblogom) od stiropora koji se koristi kao zaštita u uslovima niskih temperatura.

Postavljanje vodomera

Ukoliko su šahte većeg prečnika Ø 800mm, Ø 1000mm vodomer se sa ventilima postavlja u horizontalnom polozaju. Obzirom da je šaht okružen sa zemljom kao izolacijom i da se nalazi pri dnu šahta, stiropor se postavlja na poklopac. Kod šahti manjeg prečnika Ø 500mm i Ø 600mm unutar šahte zbog malog prostora ventili se postavljaju u vertikalnom položaju a vodomer u horizontalnom polozaju. Sada je vodomer  pri vrhu šahta i ovde se stiropor postavlja na poklopac i sa strane šahte.

Na područjima gde je to potrebno šahte je moguće uraditi tako da poseduju izolaciju od stiropora koja im omogućava stabilnost prilikom veoma niskih temperatura. Osim toga vodomerne šahte odlikuje neporoznost i vodonepropustljivost. Šahte za vodomer se lako montiraju i održavaju. Predstavljaju mnogo jednostavnije rešenje od klasičnih betonskih šahti. Vek trajanja šahti je preko 50 godina.  Ulazni i izlazni priključak se prema standardu postavljaju na koti od 200mm od dna šahta. Šahte za vodomere (vodomerne šahte) se proizvode od polietilena visoke gustine kao i šahte za kanalizaciju u standardnim dimenzijama. Materijal je otporan na temperature od -30 do +60 stepeni, pored prirodne zemljine izolacije šahte od PEHD-a čini praktično neuništive.

Šahte za vodomere – standardne dimenzije:

Prečnik(D) Visina(H)
Ø500 1000
Ø600 1000
Ø800 1000
Ø1000 1000

Napomena: Date dimenzije predstavljaju date standarde dimenzije koje se poriste prilikom izrada šahti, moguća je izrada šahti i drugih dimenzija

Firma Joma plast proizvodi i sledeće proizvode koje možete pogledati ovde:

Preporuka je da se pre kupovine šahta za vodomer konsultujete sa lokalnim vodovodom oko dimenzija šahta.